A SZOLNOKI HABOS ISLER

A szolnoki isler – mint cukrászsütemény – jó úton halad az „örökkévalóság” felé. 2020-ban megkapta a HÍR-védjegyet (Hagyományok-Ízek-Régiók program), ami az első fontos állomás a hungarikumok közé kerülés felé vezető úton.

A tősgyökeres szolnokiak meg vannak győződve róla, hogy az isler nevű kerek sütemény tölteléke fehér hab. A „javíthatatlan” helyi édesszájúak persze jól ismerik az eredeti, osztrák, lekváros töltetűt is, ami részben alapját adta a szolnoki cukrászterméknek.

Az isler – alapvetően ischler – a nevét egy gyönyörű alpesi településről, Bad Ischlről kapta. A fürdőváros 1849 és 1914 között élte fénykorát, mikor is Ferenc József osztrák császárnak, magyar királynak itt volt a nyári rezidenciája. A süteményt először Richard Kurth, a Sacher Cukrászda mestercukrásza készítette el a császár tiszteletére, még az 1850-es években. A cukrászda ma is működik, és természetesen ischler is kapható. Az eredeti recept kicsit más, mint amit Szolnokon ismerünk. Az egyszerűbb változat csokikrémmel van töltve, de létezik ünnepi, karácsonyi verziója is, ebbe ribizlilekvár kerül, és kávéízű a máz rajta.

Nos, sok más izgalmas sütemény mellett a legendás szolnoki Kádár cukrászdában is kapható volt egykoron a lekváros ischler. S hogy miként keletkezett a szolnoki isler, amely ma már meghódította a világot? Erről mesélt Móra László, a Marcipán cukrászda mestercukrásza, aki maga is attól a szakembertől tanulta el a szakma fortélyait, aki a Kádár-műhely cukrászmestere volt.

– A habos islert Hegedűs Lászlónak lehet köszönni. A jó szakember ismérve, hogy semmit sem hagy pocsékba menni. Laci bácsi azon gondolkodott, mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjékkel. Végül felverte azokat habbá, forró, éppen százharminc fokos cukorsziruppal édesítette, és egy csöppnyi ecettel stabilizálta az állagát. Legelőször vajas tésztába töltötte a masszát, de az hamar megkeményedett. A linzer viszont idővel még puhábbá is vált, maradt tehát a csöppnyi fahéjjal ízesített omlós linzertészta – emlékezett korábban vissza a helyi isler születésére Móra László.

A Kádárban az islerhabot egy ideig kakaóporral ízesítették, de ezt a vendégek nem szerették annyira, így maradt a hófehér tojásfehérje. A felső linzerlapot eleinte olvasztott csokoládéval vonták be. Majd amikor már Hegedűs és Móra együtt dolgoztak, kitalálták, hogy ne csokival, hanem karamellel ízesített és színezett aranybarna fondanttal „öntsék nyakon” a sütit. A titok pedig az, hogy a máz akkor marad színes és fényes, ha a linzertésztát forró baracklekvárral lekenik, és erre öntik rá a fondantot. A tészta pedig a nagyon finomra őrölt diótól válik még porhanyósabbá és ízletesebbé. Nos, ez a fondanttal bevont tojásfehérje-habos cukrásztermék az „isler-csoport” szolnoki változata.

A habos isler híre mára átlépte az országhatárt, és Európa-szerte vannak hódolói a fondantos-habos finomságnak. Eljutott már a sütemény Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba, Görögországba, sőt az Egyesült Államokba is. Manapság nagyon sok hazai cukrászat készít habos islert is, köztük természetesen a Móra-műhely, a Gróf Szapáry Gyula-díjas Marcipán Cukrászda is.

A habos isler egyik házilag elkészíthető receptje:
 
Hozzávalók:
 
Tésztához:
58 dkg liszt
32 dkg margarin
16 dkg porcukor
2 tojássárgája
fél citrom reszelt héja
1 tk sütőpor
1 ek víz
 
Töltelékhez:
5 tojásfehérje
150 ml víz
40 dkg porcukor
2 ek citromlé
 
Mázhoz:
40-50 dkg tortabevonó vagy 5 tábla étcsoki
7 evőkanál napraforgó olaj
 
Elkészítés:
 
Omlós tésztát készítünk a hozzávalókból, betesszük a hűtőbe 1-2 órára. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt gáz tepsiben világos sárgára sütjük. Kihűtjük. Közben a vizet a cukorral felforraljuk, kicsit hűtjük, de még melegen a citromlével ízesített tojásfehérjéhez adjuk, amit gőz felett kemény habbá verünk.
 
Egy-egy kihűlt tésztakorongra nyomózsák segítségével habot formázunk, és lefedjük egy másik koronggal. Felolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük a napraforgóolajat, hogy hígítsuk, és selymesebbé tegyük. Alaposan keverjük el, hogy ne váljon el, és ne legyen csíkos a mázunk. Egyenként belemártjuk a sütiket, és ha kicsit megdermedt, olvasztott fehér csoki csíkokkal díszíthetjük.
 
Kb. 30-40 darab lesz belőle, a szaggató méretétől függően. Sütési hőfok: 180 °C. Sütési mód: alul-felül sütés

 

MEGNEVEZÉS

A szolnoki habos isler

KATEGÓRIA

Agrár és élelmiszergazdaság

KAPCSOLAT

Cím:Szolnok, Marcipán Cukrászda, József Attila út 126

Telefon: (06 56) 410 517

Email: info@domain.tld

TUDTAD?

A legendás Kádár cukrászda a Szapáry úton, a későbbi Tünde, a mai Black Cat cukrászda helyén állt.

ISMERD MEG TOVÁBBI ÉRTÉKEINKET: